Maairobot
Techniek

Maairobot

We hoeven u niet te vertellen dat het maaien van het gazon erg tijdrovend is, vooral in de zomer. U komt ’s avonds thuis van uw werk en ziet dat het gazon dringend weer gemaaid moet worden.

Het probleem: ofwel is het verlangen zeer beheersbaar. Of het is zo laat dat u het lawaai van de grasmaaier niet bij uw buren wilt maken.
Het is veel beter als je gewoon op het terras zit en geniet van een goed boek of een koud drankje. Of niet?

Dit is precies het motto van GARDENA, dat sinds dit jaar de nieuwe Smart SILENO City robotmaaier aanbiedt, het perfecte model voor kleinere tuinen (zoals de onze). We mochten de nieuwe robotmaaier testen en willen u in het volgende artikel vertellen over onze ervaringen.
De innovatieve robotmaaier van GARDENA is verkrijgbaar in verschillende productvarianten:

  • Smart SILENO City (incl. Gateway en verbinding met de GARDENA app voor de smartphone; geschikt tot een oppervlakte van 500 m²)
  • SILENO City 250 (geschikt voor een oppervlakte tot 250 m²)
  • SILENO City 500 (geschikt tot een oppervlakte van 500 m²)

De installatie van de robotmaaier

De GARDENA robotmaaier werkt met een klassieke grenskabel die eenmaal rond het te maaien gebied moet worden gelegd. Eenmaal succesvol verbonden met het station, creëert de begrenzingsdraad een spanningsveld dat de robot herkent bij het maaien van het gazon.
Hierbij is het van belang dat de begrenzingsdraad uit één stuk wordt gelegd zodat de spanning daadwerkelijk elk deel van de draad kan bereiken.
Daarnaast wordt een zogenaamde geleidekabel gelegd om de robotmaaier de snelste route naar het station te laten zien. Zodra de batterij bijna leeg is, helpt de kabel de GARDENA smart SILENO City om de kortste route naar zijn station te vinden.
U heeft twee mogelijkheden om de begrenzings- en begeleidingskabels te installeren:

• Boven de grond leggen
• Leggen onder de grasmat

We hebben in eerste instantie besloten om hem boven de grond te leggen zodat we niet opnieuw de grond hoeven te graven als er fijnafstellingen nodig waren. Met behulp van kleine haringen bevestig je de kabel heel dicht bij het gazon. Na slechts een paar weken moet de grensdraad overwoekerd zijn, zodat deze niet meer zichtbaar is.
Na slechts een week waren we een beetje ongeduldig en wilden we niet dat onze zoon over de kabel zou struikelen als hij voor het eerst probeerde te lopen. Dus we groeven het zonder verder oponthoud in.

Achteraf gezien was het graven wat tijdrovender en duurde het voor ons gebied ongeveer 1,5 uur, terwijl de montage met behulp van de haringen slechts 1 uur in beslag nam.

Kalibratie van de installatie

Als je de begrenzingskabel hebt gelegd, succesvol op het station hebt aangesloten en hem ook van stroom hebt voorzien, kun je direct zien of alles correct is aangesloten. Een groen LED-lampje gaat branden zodra alle aansluitingen correct zijn gemaakt.
Als er ergens een onderbreking is, moet dit LED-lampje in een andere kleur knipperen of oplichten. Gelukkig werkte alles meteen voor ons.
Plaats vervolgens de robotmaaier op het station zodat deze kan worden opgeladen. Open nu de klep bovenop de robotmaaier en zorg er eerst voor dat de maaihoogte is ingesteld op 5 cm. Dit is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat een bovengrondse begrenzingsdraad bij het eerste maaien niet wordt beschadigd.

Start vervolgens de GARDENA smart SILENO City en navigeer door het menu. De eerste instellingen hebben betrekking op de taal en de tijd. De robotmaaier begint dan met zijn eerste kalibratierun. Hij blijft altijd links van de begeleidingsdraad en rijdt een keer naar het einde.
Als het einde is bereikt, worden de drie kleine, vrij zwaaiende messen gestart en begint de GARDENA robotmaaier het gazon willekeurig te maaien.