tweedehands
Tuin en huis

Tweedehands meubels kopen – tips en ervaringen

Heel hoog op mijn prioriteitenlijstje voor het duurzame verhuisproject is zeker: Koop zoveel mogelijk gebruikt. Of het nu gaat om meubels, decoratie, elektronische apparaten … In de blogpost van vandaag lees je waarom het de moeite waard is om gebruikte items te kopen, wat belangrijk is om te overwegen als het om meubels gaat en welke ervaringen ik tot nu toe heb gehad!

Ik vind het absoluut geweldig om gebruikte meubels en dergelijke te kopen. Natuurlijk had ik ook de (vermoedelijk) gebruikelijke IKEA-fase waarin mijn kamer eruitzag als een productpagina in de IKEA-catalogus – maar gelukkig zijn die dagen voorbij. Er is nu een mix van meubels die ik nieuwe en gebruikte schatten heb gekocht in mijn vier muren. Zoals natuurlijk het geval is, verandert de smaak in de loop van de tijd en ik zal sommige van deze items niet meenemen naar mijn nieuwe appartement, maar er een nieuwe eigenaar voor zoeken. Deze onderdelen moeten uiteraard op verschillende manieren worden vervangen. Daarnaast is de indeling in het nieuwe appartement gewoon heel anders en moet ik een oplossing vinden voor bijvoorbeeld de badkamer. Want hier heb ik nog steeds de luxe van een grote inbouwkast waar de afgelopen vier jaar veel spullen in hebben gestaan, van handdoeken tot beddengoed, schoonmaakmiddelen, toiletpapier en dergelijke. Het is zonde van chocolade, helaas moet ik er afscheid van nemen. Daarom moeten er natuurlijk andere meubels worden gevonden.
Mijn idee voor deze verhuizing is: koop zoveel mogelijk gebruikt – je kunt de verhuizing ook volgen op Instagram!
Tijd, geduld, kracht en nog meer tijd
Een ding werd al snel duidelijk: het kopen van gebruikte meubels kost veel tijd. Want alleen al omdat ik “grijze bank” in het zoekveld voor advertenties typ, betekent dit niet dat ik het perfecte resultaat krijg als de prijs-prestatieverhouding goed is. Ik kan je niet vertellen hoeveel uur ik heb besteed aan het zoeken naar individuele meubels. Soms klopte de prijs helemaal niet, dan de afmetingen, dan was het onderdeel al gereserveerd, dan klopte de vorm niet en moest het onderdeel zo snel mogelijk worden opgehaald – wat voor mij zonder busje niet mogelijk zou zijn geweest. Natuurlijk kun je ook geluk hebben, dat had ik ook bij sommige onderdelen, geen twijfel mogelijk! Maar vooral als het gaat om dingen die mogelijk wat duurder en lastiger te vervoeren zijn (zoals een bankstel), kan de zoektocht even duren. Het heeft iets van een puzzel, die stuk voor stuk in elkaar wordt gezet. Het zoeken en vinden van een meubelstuk is niet genoeg – het onderdeel moet ook aan het einde worden opgehaald. Ik heb altijd geprobeerd dat te bundelen en meerdere ophaaldata op één dag te zetten. Hiervoor heb ik toen een busje geleend. Ook al zou ik dit punt natuurlijk willen vermijden; maar noch een bank, noch een kleerkast, noch enig ander groot meubilair kunnen met het openbaar vervoer worden vervoerd. Met kleine dingen is dat natuurlijk geen probleem, daarom heb ik al in de tram gezeten.

Ik kan je alleen maar aanraden om voldoende tijd in te plannen voor de zoektocht, evenals voldoende tijd en flexibiliteit op het gebied van verzameling. Dit gaat ook hand in hand met: Begin op tijd met zoeken. Hoewel er nog ongeveer vier weken zijn tot ik ga verhuizen, heb ik de meeste dingen die ik ‘nieuw’ wilde kopen al gekocht.

Waar kan ik gebruikte meubels vinden?

Hier zouden we natuurlijk de klassieke, ebay-advertenties hebben. Met name in de grote steden zijn er in bijna elke categorie diverse aanbiedingen in een grote variatie aan prijsklassen. Hier kan ik je aanraden om het zoekgebied eenvoudig een beetje uit te breiden en niet alleen te beperken tot de stad waarin je woont. Ik woon in Mainz en heb al spullen uit Wiesbaden en Rüsselsheim opgehaald.
U kunt ook tweedehands meubels zoeken op de “normale” Ebay – stel hier eenvoudig de locatie van het item in op uw eigen postcode en bijv. uitbreiden tot een straal van enkele kilometers, vergelijkbaar met rubrieksadvertenties.
Anders ga ik ook graag naar rommelmarkten en tweedehands meubelwinkels op zoek naar geschikte meubels – in Mainz is er bijvoorbeeld de tweedehandswinkel, waar je echt geweldige schatten kunt vinden.
Maar het loont ook de moeite om eens rond te kijken in de corresponderende Facebookgroepen (bv. “Te koop / weg te geven in Mainz”) of op de klassieke manier na te zijn gepost in de supermarkt.
En last but not least: vraag je familie, vrienden of kennissen maar eens of ze meubels hebben om te overhandigen of dat ze iemand kennen die iemand kent …

Planning is alles

  1. Begin tijdig met zoeken
  2. Geef niet op als u niet meteen vindt wat u zoekt
  3. Plan de ophaaldata goed en eventueel meerdere spullen op één dag ophalen zodat het busje de moeite waard is

Ja, het is heel goed mogelijk dat u enkele weken of maanden met “dubbele” meubels in uw appartement woont waar een tafel in de weg kan staan. Maar geloof me, het is het waard! Ik vond echt leuke onderdelen via advertenties en zou geïrriteerd zijn als ik het niet had gekocht, alleen omdat het een beetje in de weg zat. Ik zou misschien niets geschikts vinden als ik later zou gaan zoeken.

De voordelen

Behalve dat het nieuwe appartement er uiteindelijk niet uitziet als een voorbeeldkamer in een meubelwinkel, heeft het kopen van gebruikte meubels nog andere voordelen. Aan de ene kant kun je echt veel geld besparen – kasten, banken, tafels en dergelijke kosten vaak maar een fractie van de oorspronkelijke prijs. Juist omdat er bij een verhuizing nog een of twee kleine dingen te doen zijn, zeker tegen het einde, kunnen de kosten flink oplopen. Het loont de moeite om uw geld vanaf het begin bij elkaar te houden. Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook een zeer duurzame beslissing om uw meubels tweedehands te kopen – omdat deze al in omloop zijn en er geen nieuwe middelen nodig zijn voor de vervaardiging ervan. Het is ook een manier om uw consumptie te vertragen en te verminderen. Voor mij is dit ook een goede gelegenheid om precies dit meubelgebruik in vraag te stellen. Want met name grote onderdelen moeten worden gedemonteerd, ergens tijdelijk worden opgeslagen en aan het einde weer opgebouwd worden. Ik bedenk of ik deze dingen echt nodig heb of dat er andere opties en oplossingen zijn.