Tuin en huis

Ontdooi de vriezer – het is snel en gemakkelijk

Iedereen kent het probleem: de vriezer zit vol ijs en de muren zijn sneeuwwit. Misschien sluit het niet meer goed. De kou verlaat het vriesvak en het voedsel wordt diepvriesbrand.
Wat betekent dat? Het energieverbruik stijgt enorm en zie je aan het einde van het jaar terug in je elektriciteitsrekening.
Nu lees je waarom je je vriezer moet ontdooien en welke insider tips we op voorraad hebben zodat het ontdooiproces snel en gemakkelijk verloopt.
Waarom een ​​vriezer ontdooien?
Er is enig onderzoek dat heeft aangetoond dat zelfs kleine ijslagen het energieverbruik met meer dan de helft verhogen. Wat dit voor u betekent: u betaalt een hogere elektriciteitsrekening als u uw vriezer niet regelmatig ontdooit.

Regelmatig ontdooien verlengt ook de levensduur van uw vriezer, diepvrieskist of mini-vriezer.

En het laatste voordeel is dat het invriezen veel beter werkt met een ontdooide vriezer, omdat de vriezer nu weer gelijkmatig kan invriezen.
Ontdooi de vriezer – zo werkt het
Trek eerst de stekker uit het stopcontact, zodat er niets misgaat wanneer u aan het apparaat werkt. Zoek dan handdoeken of bakjes om het dooiwater op te vangen. Veel mensen gebruiken een bakplaat en plaatsen deze onder de vriezer zodat het water daar weg kan lopen.
Nu zijn er verschillende methoden die zichzelf hebben bewezen:

1. Laat de klep open en ontdooi
De methode is het gemakkelijkst, maar het zal lang duren als de vriezer erg bevroren is. Als de vriezer is losgekoppeld, open dan gewoon de deur en wacht. Zorg ervoor dat je er iets onder legt zodat het water kan weglopen.

2. Pot / kom met heet water
Zet een pan met heet water in de vriezer. Deze methode is veel sneller, dus de eerste.
Maar zet iets onder de pan en zet de pot niet direct op de bodem van het apparaat. Sluit dan de deur en wacht 30 minuten. Dan moet het ijs worden opgelost. Zorg ervoor dat u bij het openen een paar handdoeken voor de vriezer legt om het water op te vangen.
Het is het beste om meerdere kommen tegelijk te gebruiken, in elk compartiment wordt er één geplaatst.

3. Haardroger met hete lucht
Je kunt de vriezer ook snel ontdooien met een föhn. Sommigen geven zelfs de voorkeur aan een warmtepistool. Zorg er echter voor dat u ze op een goede afstand van de wanden van de vriezer houdt. Een föhn kan erg heet worden en de vriezer beschadigen. Deze methode is slechts in beperkte mate aan te bevelen omdat deze schade kan veroorzaken.
Ook bestaat het risico dat er water op de föhn druppelt, wat leidt tot kortsluiting in de föhn zelf Waarschuwing: Levensgevaar!

4. Stoomreiniger (hete stoomstraal)
Iedereen die thuis een stoomreiniger heeft, kan deze ook gebruiken. Maar wees voorzichtig, zet de stoom niet te heet zodat de hitte het apparaat niet beschadigt.

5. Ventilator voor de vriezer
Insider-tip. Deze methode is nog sneller! Zet een ventilator op maximale snelheid voor de open vriezer en laat de warme kamerlucht naar binnen blazen. De koude lucht uit het apparaat zal ontsnappen. Je zult versteld staan ​​hoe snel je vriezer of vriezer ontdooit.

6. Ventilator en pan met heet water
Mega geheime tip! De combinatie met de pan met heet water en een ventilator. We kunnen deze methode van harte aanbevelen, want binnen de kortste keren is je vriezer weer vers en zonder ijs.

Wat te doen met de bevroren?

Terwijl u de vriezer ontdooit, moet u ook de diepvriesproducten bewaren. Het is daarom raadzaam om in de winter een vriezer te ontdooien. Je kunt het eten gewoon op het balkon zetten en niets zal ontdooien.
Een andere mogelijkheid is om het voedsel tijdelijk op te slaan met vriesbatterijen. Neem bijvoorbeeld een wasmand of een kartonnen doos, bekleed de container met handdoeken of zelfs een dekbed. Leg vervolgens de ijspakken bij het bevroren voedsel. Dit zou moeten duren terwijl u de vriezer ontdooit.

Hoe schoon te maken

Maak na het ontdooien uw vriesvak schoon met een doek en warm water. Voeg een scheutje azijn toe, want azijn voorkomt schimmel en bacteriën. Hierdoor blijft je vriezer een tijdje hygiënisch schoon. Daarnaast voorkomt azijn de vorming van geurtjes in de koelkast.
Het gerucht gaat dat bakolie in de schoongemaakte vriezer moet worden ingewreven. De wanden zijn behandeld met olie zodat er geen nieuwe ijslaag kan ontstaan. Olie en water gaan niet goed en stoten elkaar af.
We hebben dit nog niet kunnen testen, maar we raden het af vanwege bakolie

Je ziet, het is helemaal niet moeilijk maar moet wel één keer per half jaar gebeuren, vooral als de vriezer in de keuken staat. Nu rest je dus alleen nog maar een vriezer kopen, en vervolgens kun je diverse dingen invriezen.