Izmir
Reizen

Roadtrip Turkije: Met de huurauto langs de Turkse Egeïsche Zee

Behalve citytrips naar Istanbul, heb ik Turkije tot nu toe buiten beschouwing gelaten. Dat zou moeten veranderen en dus besloot ik om de Turkse Egeïsche Zee (ook wel de Turkse Rivièra of Olijfrivièra genoemd) op eigen gelegenheid met een huurauto te verkennen.
Het noordelijk deel van de kust leeft grotendeels van het binnenlandtoerisme, buitenlandse toeristen zijn hier nauwelijks te vinden.

De mensen leven bijna uitsluitend van de landbouw.

Toen ik voor mijn reis onderzoek deed, realiseerde ik me dat Turkije een zeer opwindende reisbestemming is en veel meer te bieden heeft dan de pakketreizen bestemmingen Antalya en Side (waar we overigens een verblijf in hotel turquoise side van harte aanbevelen). Ik wilde tijdens mijn rondreis heel graag de grote steden Izmir en Brusa bezoeken, maar ook oude sites zoals Pergamon, Troy en Sardis bezoeken.
Hier heb ik alles samengevat wat je moet weten voor een roadtrip met een huurauto langs de Turkse Egeïsche Zee:

Gebruik de navigatie om rechtstreeks naar de sectie te gaan die u interesseert

Waarom een ​​roadtrip langs de Turkse Egeïsche Zee
Unieke oude Griekse oude sites en bezienswaardigheden langs de Turkse Egeïsche Zee. Wereldberoemde archeologische vindplaatsen zoals Troje (bij Hisarlik), Pergamon (Bergama), Ephesus (Selçuk) en Halicarnassus (Bodrum), die allemaal teruggaan naar Griekse steden.
Deze streek staat ook wel bekend als de “Kust van het Licht” omdat, volgens de lokale bevolking, de zee diepblauw glanst en sprankelt als de zon erop schijnt. Helaas was het zicht voor mij verborgen op een paar minuten na: we hadden een van de zeldzame slechte weerfasen met veel regenbuien en onweersbuien.

Dompel jezelf onder in de grote stad Izmir en ontdek het dagelijkse leven.

Dompel jezelf ook onder in de drukte van de vierde grootste stad, Bursa.
Izmir is de derde grootste stad van Turkije
Izmir, voorheen Smyrna, is het begin en einde van mijn rondreis. De stad was al 3000 voor Christus. Opgericht in BC en is een van de oudste steden ter wereld. De lokale bevolking noemt Izmir liefkozend de “Parel van de Egeïsche Zee”.
Het is de grootste stad aan de Egeïsche kust en met ruim 4,1 miljoen inwoners de derde grootste stad van Turkije. Blijkbaar niet erg populair bij toeristen. De redenen hiervoor zijn de drukte, het stadsverkeer en de smog.

Toegegeven, autorijden in Izmir is een uitdaging.

Ik went er snel aan en rijd weg volgens het motto: Als je afstand houdt, sluit dan je ogen en ga door.
Ik kan de drukte en smog niet begrijpen, ik voelde me erg op mijn gemak in Izmir. Als de drukte op de bazaar te hectisch voor je is, kun je je terugtrekken op de boulevard en ontspannen.
In Izmir vind je tal van bezienswaardigheden
In Izmir vindt u perfecte mogelijkheden om te winkelen, te onderhandelen en Turks eten te proberen – vooral in de Kemeralti-bazaar. Op de Kordon (promenade) kon ik uren in een café of bar zitten en naar mensen kijken. Wandelen langs het water is hier net zo leuk. Een geweldige plek, vooral bij zonsondergang.