Wonen

Infrarood verwarming in badkamer

Infraroodstralers zijn zeer geschikt voor in de badkamer. Of het nu als bijverwarming of als primair verwarmingssysteem is. Dit laatste is vooral het geval als er geen primair verwarmingssysteem is en installatie niet mogelijk is of in ieder geval erg lastig zou zijn. In dit geval is de aanschaf van infraroodstralers de goedkoopste, meest praktische en ook gezondste optie. Eventueel kun je zelfs een vloerverwarming elektrisch op laten nemen in de badkamer, ook een vorm van infrarood verwarming.

Hoe werkt infraroodverwarming eigenlijk?

Bij conventionele verwarmingssystemen worden fossiele brandstoffen zoals kolen, gas, olie of elektriciteit gebruikt om de omgevingslucht te verwarmen. De mensen in deze kamers worden dan op hun beurt weer opgewarmd door de opgewarmde lucht. Deze zogenaamde convectie verwarmingssystemen zorgen voor een constante luchtcirculatie in de ruimte doordat de warme lucht opstijgt en tegelijkertijd de koude lucht zakt.

Het energieverlies van deze convectiekachels is erg hoog. Bovendien kunnen de daarmee gepaard gaande stofturbulentie, de drogere kamerlucht en het binnenklimaat gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral mensen met een allergie hebben meestal veel te lijden tijdens het stookseizoen.

Bij infraroodstralers is het helemaal anders, want dit is stralingswarmte. Deze stralingswarmte is grofweg te vergelijken met de warmte van de zon. Mensen, muren of meubels worden rechtstreeks verwarmd door infraroodstralers. Wie zich in de directe omgeving van de infraroodpanelen bevindt – meer bepaald op een afstand van maximaal 3 meter – voelt de aangename warmte direct.

Het gevoel dat ontstaat is vergelijkbaar met een schouw of tegelkachel. Anders worden door de infrarood verwarming de wanden, meubels en vloer warm en geven ze de warmte ook af aan de omgeving. Zo warmt de lucht natuurlijk ook op tot de gewenste temperatuur.

Aangenaam effect op je lichaam

Infraroodstraling is gunstig en alleen al daarom zeer geschikt voor de badkamer. De C-straling die in infraroodstraling werkt, heeft een positief effect op het menselijke immuunsysteem. De C-straling van de infraroodstraler dringt veel dieper in de huid dan verwarmde lucht. Om deze reden heeft dit type warmtestraling van infraroodverwarming in de badkamer een ontspannend effect op het lichaam. Precies wat je daar graag zou willen hebben.

Het bespaart ruimte

Vaak heb je niet zoveel ruimte in de badkamer als je zou willen. Als er grote radiatoren in de weg zitten, kan het snel krap worden. Daarom zijn infraroodstralers erg praktisch, vooral in kleine ruimtes, omdat infraroodstralers nauwelijks als zodanig herkenbaar zijn. U kunt b.v. kan discreet in de spiegel worden verborgen als spiegelverwarming, of aan het plafond of de muur worden gemonteerd als klassieke infraroodpanelen om ruimte te besparen.

Voordelen en nadelen

Voordelen Infrarood verwarming is verborgen omdat deze als spiegel “gecamoufleerd” is De spiegel beslaat niet in verwarmingsmodus nadeel Spiegelverwarmers moeten thermisch worden behandeld. Dit kan leiden tot vervormingen in het spiegelbeeld. De opwarmtijd is veel langer dan bij klassieke infraroodverwarming Spiegelverwarmers die warmte afgeven, kunnen als oncomfortabel worden ervaren, vooral bij het aanbrengen van make-up. Spiegels worden vaak op een voet gelijmd.

De mechanische spanning in de verwarmings- en afkoelfase kan leiden tot losraken van het hoofdlichaam, wat leidt tot optische defecten of zelfs totale uitval Hoogwaardige spiegelverwarmers zijn vaak veel duurder dan traditionele infraroodstralers In onze begindagen vanaf 2009 verkochten we nog spiegel- en glaspanelen in het topkwaliteit assortiment. De belangrijkste reden voor klachten over infraroodpanelen zijn optische defecten bij spiegel- en glasverwarming.

Helaas kenden we de nadelen nog niet en hebben we ervan geleerd. Daarom bieden wij momenteel geen spiegel- en glasverwarming meer aan.

Infraroodverwarming met handdoekrek zinvol?

In eerste instantie lijkt het erop dat het gewoon praktisch kan zijn. Helaas wordt geen rekening gehouden met het werkingsprincipe van infraroodverwarming. Als er een handdoek voor de infraroodstraler wordt gehangen, wordt deze een convectieverwarmer. De verwarmde lucht tussen de handdoek en het infraroodpaneel stijgt gewoon op als convectiewarmte. Het energiebesparende effect van infraroodverwarming is daarmee verdwenen.

Lagere oppervlaktetemperaturen hebben ook geen zin vanwege de verminderde efficiƫntie van de infraroodverwarming. Als een badkamer wordt verwarmd met infrarood verwarming, drogen de badhanddoeken sowieso veel sneller. Deze hoeven niet voor het infraroodpaneel te worden gehangen. Om genoemde redenen verkopen wij daarom geen infraroodstralers met handdoekbeugel.