Mensen

Pizzaoven voor thuis

In Italië wordt pizza gebakken in een steenoven op meer dan 400 graden Celsius. Helaas kan een normale oven deze temperaturen thuis niet bereiken. Maar er zijn speciale kleine pizza oven voor in huis. Deze pizza-ovens bereiken hogere temperaturen dan een normale oven en zorgen ervoor dat de pizza sneller en luchtiger gebakken kan worden. Dit versterkt de smaak en knapperigheid van de pizza. Bovendien is slechts een fractie van de baktijd nodig. Meestal worden in een pizzaoven thuis temperaturen van 350 tot 400 graden Celsius bereikt. Dit komt relatief dicht bij de temperatuur van de houtkachel.

Het geheim van de perfecte pizza

Een perfecte pizza wordt door veel factoren beïnvloed. De belangrijkste zijn een goed pizzadeeg, de topping en de baktemperatuur.

De topping mag niet te dik zijn en moet worden beperkt tot een paar ingrediënten. Zo wordt de pizza niet te dik en vochtig. De temperatuur en baktijd kunnen aanzienlijk worden geoptimaliseerd met een pizzaoven, omdat ze meer warmte kunnen genereren. Een normale oven bereikt meestal maar 250 tot zelden 300 graden Celsius. Hoe hoger de baktemperatuur, hoe beter de pizza aan het einde smaakt en hoe minder tijd het kost om te bakken.

Voordelen van een pizzaoven

Een pizzaoven zorgt voor een krokantere en originelere smaakbeleving die heel dicht bij de smaak van Italianen komt. Bovendien kost het maar een fractie van de baktijd in vergelijking met een conventionele oven, omdat de temperatuur veel hoger is. Dankzij de kleinere kamer heeft hij ook minder elektriciteit nodig dan een normale oven. De pizza topping blijft sappig en droogt niet uit, maar de bodem en de rand zijn lekker krokant. Andere gerechten zoals tarte flambée, uiencake of brood vereisen ook hoge baktemperaturen en zijn daarom ook goed geschikt voor deze speciale oven. Verschillende modellen

Elektrische pizzaoven

Een elektrische pizzaoven bedien je eenvoudig vanuit het stopcontact in huis. Het bestaat meestal uit een vuurvaste bakplaat en een boven- en onderverwarmingseenheid.

De vuurvaste steen doet dienst als warmteopslag en zorgt voor een knapperige bodem. De baktemperatuur is meestal 350 graden Celsius en 400 graden wordt zelden bereikt. De baktijd is ongeveer 4 tot 6 minuten.

Houtgestookte pizzaoven

Er zijn zelfs kleine houtkachels voor in huis. Deze bereiken een nog hogere temperatuur dan elektrische pizzaovens en zorgen voor een karakteristieke houtgestookte ovensmaak. De temperatuur in deze ovens is doorgaans 400 tot 500 graden Celsius. De baktijd op maximale hitte is ongeveer 3 tot maximaal 5 minuten. Ze doen nauwelijks onder voor een grote houtkachel of steenoven. Bovendien zijn ze door hun kleine formaat en relatief kleine gewicht zeer compact en draagbaar. Een houtkachel biedt de beste smaak, maar kan alleen in de tuin of op het balkon worden gebruikt.