Epileren
Mode en accesoires

Gladde benen, haarloze oksels

Volgens onderzoeken gebruikt meer dan een op de twee vrouwen in Nederland een scheerapparaat om van haar af te komen. Anderen epileren, gebruiken was of crème en behandelen hun haar met laser of licht. Wanneer de broek korter wordt en de temperaturen hoger, maken veel mensen zich zorgen over dezelfde vragen over ontharen.

Scheren, epileren, wax, ontharingscrème, laser- en flitslamp

Hoe fijn zou een methode zijn die lichaamshaar tegelijkertijd pijnloos, snel en langdurig verwijdert. Totdat het is uitgevonden, blijft de keuze de best mogelijke. Hier is een selectie van de meest voorkomende varianten. Voor hardwerkende mensen: scheren Scheren is de meest voorkomende methode bij vrouwen in Duitsland. Het scheermesje snijdt de haren op het huidoppervlak. Na slechts één tot drie dagen groeien de stoppels weer.

Droog of nat?

Er zijn drie soorten apparaten: wegwerpscheerapparaten, systeemscheerapparaten en elektrische scheerapparaten. In het ergste geval moet een wegwerpapparaat na een paar scheerbeurten worden weggegooid, een systeemscheermes heeft verwisselbare mesjes. Beide moeten worden gebruikt met scheerschuim.

Alleen een elektrisch scheerapparaat is geschikt voor droog scheren. Het resultaat is echter niet zo glad als na een natte scheerbeurt.

Veel richtingen.

Om de huid aan de scheerbeurt aan te passen, is het raadzaam om eerst in de groeirichting te scheren en pas daarna er tegenaan – vooral in de intieme zone. Omdat okselhaar in wervels groeit, moet het eenmaal van boven naar beneden, van onder naar boven en aan beide kanten worden geschoren.

Voordelige variant.

Een set van 5 wegwerpscheermesjes is verkrijgbaar vanaf ongeveer 70 cent, systeemscheermesjes vanaf ongeveer 3 euro per stuk – maar ze kosten maximaal 10 euro. Vervangende mesjes kosten tussen de 70 cent en bijna 4 euro, afhankelijk van het systeem. Elektrische scheerapparaten zijn verkrijgbaar vanaf 11 euro.

Voor de dapperen: epileren

De meeste vrouwen trekken een grimas naar het woord epilator. Net als een roterend pincet, scheurt het apparaat het haar bij de wortel uit.

Niet voor tedere zielen. Mensen met een zeer pijngevoelige huid mogen geen epilator gebruiken. Bij regelmatig gebruik kan de huid echter wennen aan epileren. Maak het aangenaam. Wat helpt: Span de huid met één hand aan en gebruik de epilator met lichte druk.

Vergeet van tevoren niet: kort uw haar een beetje in, anders trekt het apparaat aan lang haar – dit is ongemakkelijk. Voor de douche. Naast epilators die droog worden gebruikt, bieden sommige leveranciers waterdichte apparaten aan. Ze kunnen worden gebruikt met scheerschuim onder de douche.

Langere rust.

Epileerapparaten zijn relatief duur met een prijsklasse van 20 tot 150 euro. Maar het haar groeit pas een maand terug. Overigens: er is ook het zogenaamde draad epileren. Het is bijzonder geschikt voor het verwijderen van gezichtshaar en wordt bijvoorbeeld aangeboden in Turkse kapsalons. De deskundige epileert met een draadlus die meerdere keren in het midden is gekruist. Door de vingers te openen en te sluiten, draaien de kruisen naar links en rechts, vangen het haar op en trekken het eruit. De technologie wordt als goed verdragen en grondig beschouwd. Resultaat: tot wel vier weken probleemloos.