Elektrische Boiler
Wonen

Hoe werkt een elektrische boiler

De werking van een elektrische boiler is eigenlijk gemakkelijk te begrijpen. Het is een soort grote thermosfles die je vult met koud water, dat vervolgens door een verwarmingselement wordt verwarmd en in de waterleidingen tot aan je warmwaterkraan wordt gevoerd. Het kan een eenvoudig verwarmingselement zijn, een verwarmingsstaaf of een verwarmingselement met een mantel, die direct contact met water (verwarmingselement steatiet) voorkomt. De wanden van uw elektrische boiler bestaan ​​uit meerdere isolatielagen. Dit is om warmte op te slaan en corrosie van het vat te voorkomen. De kuip wordt sneller beschadigd door “agressief water” dan door kalk- en magnesiumhoudend water, wat kan leiden tot verkalking van de kuip en het verwarmingselement.

Wat zijn de meest voorkomende storingen bij een elektrische boiler?

Als er alleen koud water uit je warmwaterkraan stroomt, of juist als het water kokend heet uit de kraan komt, dan werkt je elektrische boiler niet meer naar behoren. Loopt de warmwaterkraan echter niet meer, heeft de boiler zelf een lek of springt de zekering door, dan zit het probleem bij de waterleidingen. Je hebt dus een loodgieter nodig.

Het water is koud

Als er koud water uit je warmwaterkraan stroomt, heeft het verwarmingselement het water niet opgewarmd. Om deze storing te verhelpen, moet u onze sectie raadplegen: Hulp bij het oplossen van problemen: Waarom verwarmt mijn elektrische boiler niet meer? Het water is te warm

Het water uit je elektrische boiler is te warm.

Komt er stoom uit als je de warmwaterkraan openzet en komt er zelfs water uit in de buurt van de zekering van je boiler? Deze storing heeft zeker te maken met de thermostaat. Om de thermostaat te controleren, moet u eerst het deksel van uw apparaat verwijderen. Misschien is de thermostaat gewoon verkeerd ingesteld, dan kun je hem lager zetten en na een paar uur controleren. Als je een oudere elektrische boiler hebt, is de thermostaat mogelijk defect. Voordat u het test, moet u eerst uw apparaat loskoppelen en de thermostaat loskoppelen. Met een multimeter in ohmmeterstand kunt u de doorgang controleren door de twee meetpunten van het meetapparaat op de ingangscontacten (voor het aansluiten van de voedingskabels) van de thermostaat te plaatsen. U kunt nu de doorgang controleren, de contacten moeten gesloten zijn en de meetwaarde gelijk aan nul. U kunt proberen de thermostaatstok met een aansteker te verwarmen om te zien of deze reageert. U kunt dit proberen op de twee ingangscontacten. Als de thermostaat het circuit niet uitschakelt, moet deze waarschijnlijk worden vervangen.