Geen categorie

Moeten vegetariërs meer fruit eten?

Een vegetarisch voedingsschema wordt de laatste jaren steeds meer aangemoedigd. Inmiddels eet zo’n 55% van alle Nederlanders drie om meer dagen geen vlees tijdens de avondmaaltijd. Een van de meest genoemde redenen om minder vlees te gaan eten is dat het goed is voor het milieu. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar een vegetarisch voedingsschema is ook nog eens zeer goed voor de gezondheid.

fruitschaal

Vegetarisch eten voor een betere gezondheid

Volledig plantaardige maaltijden zijn beter voor de gezondheid. Wanneer je meer volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten eet heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Het is niet altijd nodig om vlees te eten, want momenteel zijn er veel verschillende manieren om het vlees te vervangen. Let er hierbij wel goed op dat je voldoende vitamine B12, B1, ijzer en eiwitten binnen krijgt.  Wanneer dit niet voldoende in je voeding aanwezig is, kan dit weer de nodige gezondheidsproblemen veroorzaken. Heb je een gebalanceerd voedingsschema waar al deze vitamine in voldoende mate in voorkomen, dan zorgt het zoals eerder gezegd juist voor een verbetering van je gezondheid.  Belangrijk hierbij is dat je tijdens de maaltijden rekening houdt met de schijf van vijf. Zo zit je altijd goed.

Vegetarisch eten voor een beter milieu

De productie van vlees zorgt voor een flinke vervuiling van onze wereldbol. In totaal is de productie van ons eten verantwoordelijk voor 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Het grootste deel van deze uitstoot wordt veroorzaakt door de productie van zuivel en vlees. Daarnaast gaan er veel bossen verloren door de productie van zuivel en vlees, doordat er bij de productie veel water en hout nodig is. Daar komt nog eens bij dat er door de dieren veel mest wordt uitgescheiden. Ook dit zorgt voor een grote vervuiling van ons milieu.

Tips om vegetarisch te eten

Wanneer je kiest voor een vegetarisch voedingsschema is het belangrijk dat je dagelijks voldoende eiwitten, vitamine B12, B1 en ijzer binnen krijgt. Probeer daarom dagelijks ei, noten, peulvruchten, groente en volkoren producten te eten. Wanneer je je vleeswaren op brood wilt vervangen, is het slim om fruit als broodbeleg te nemen. Aardbei en banaan zijn hier uitermate geschikt voor. Om te zorgen dat je voldoende omega3 binnen te krijgen, wordt het aanbevolen om minimaal één keer per week een stuk vis te eten. Wil je liever geen vis eten, zorg dat dat je extra supplementen slikt.